Traphekje bevestigen: met of zonder boren?

Hoe kun je een traphekje bevestigen? Er zijn grofweg twee manieren om een traphekje te monteren: door hem vast te schroeven in de muur (dus met boren) of door hem te klemmen (dus zonder boren).

Er zijn ook nog verschillende manieren mogelijk om een traphekje vast te schroeven:

  • Het gehele frame aan de muur vastmaken
  • De houders voor de scharnieren en het slot aan de muur bevestigen
  • Zogeheten ‘muurcups’ vastschroeven aan de muur

Bekijk hieronder de manieren om een traphekje te bevestigen.

Traphekje bevestigen

 

Traphekje bevestigen schroefhekje

Traphekje bevestigen met schroeven

Over het algemeen geldt: hoe meer schroeven er worden gebruikt, hoe steviger en hoe veiliger het traphekje is. Er zijn schroefhekjes waarvan het gehele frame aan de muur vastgemaakt wordt, maar die zijn minder populair omdat je dan veel schroefgaten moet boren. Je kunt ook een traphekje bevestigen door de houders voor de scharnieren en het slot vast te schroeven, of door ‘muurcups’ aan de muur vast te maken.

→ Meer over schroefhekjes

Traphekje bevestigen zonder boren

Traphekje bevestigen zonder boren

Wil je liever geen schroefgaten in je muur maken? Kies dan voor een traphekje zonder boren. Klemhekjes zijn de bekendste variant van schroefloze traphekjes. Deze traphekjes bevestig je door een frame te klemmen in de opening (bijvoorbeeld tussen de muur en het houtwerk van de trap). In dit frame hangt een deurtje dat je open en dicht kunt doen. Gebruik een klemhekje bijvoorbeeld om de keuken af te sluiten.

→ Meer over traphekjes zonder boren


 

Traphekje bevestigen: zo ga je te werk

1. De voorbereiding: meten is weten

Voordat je een traphekje bevestigt, moet je eerst de opening meten waar het traphekje komt te hangen. Traphekjes verschillen namelijk in de minimale en maximale breedte: sommige hekjes kunnen maar 70 centimeter overbruggen, terwijl andere traphekjes geschikt zijn tot een breedte van wel 120 centimeter. Smalle traphekjes kun je vaak verbreden met een verlengstuk.

Een hekje waarbij het frame aan de muur wordt geschroefd, moet doorgaans (dicht) op de grond worden gezet, omdat je anders over het frame kan struikelen. Dit soort traphekjes is niet geschikt als je een plint op de muur hebt. Kies in dat geval voor een traphekje dat hoger op de muur mag worden vastgezet.

Bevestig altijd een traphekje bovenaan én onderaan de trap. Zo zorg je er niet alleen voor dat je baby niet van de trap kan vallen, maar ook dat hij of zij de trap niet opklimt.

2. Aan de slag met de bevestiging

Monteer een traphekje altijd precies op de manier zoals in de handleiding beschreven wordt. Let daarbij op de volgende aandachtspunten:

  • Gebruik de meegeleverde mallen om de bevestigingspunten goed af te meten op de muur of het houtwerk van de trap.
  • Gebruik alleen de meegeleverde onderdelen, en zorg ervoor dat je ontbrekende bijbestelt of beschadigde onderdelen vervangt. Let erop dat de schroeven passen bij het materiaal waarin je ze moet vastschroeven (gips, beton, hout etc.).
  • Wijk niet af van de handleiding, want een traphekje bevestigen op de verkeerde manier kan heel gevaarlijk zijn.

3. Controleren of het traphekje goed zit

Als je klaar bent met het traphekje bevestigen, controleer dan of:

  • Het traphekje stevig vast zit. Test dit door er flink tegenaan te duwen. Het traphekje mag op geen enkele manier loslaten of verschuiven.
  • Het traphekje soepel open en dicht gaat
  • Het traphekje goed in het slot valt
  • Het traphekje niet te hoog of te laag zit
  • De ruimte tussen de onderkant van het traphekje en de grond niet te groot is
  • De ruimte tussen de zijkant van het traphekje en de muur of de trappost niet te groot is

Alle openingen en ruimtes onder en aan de zijkant van het traphekje mogen maximaal 6,5 centimeter zijn, zodat je kindje niet klem kan komen te zitten.

top