Veiligheid traphekje: dit zijn de regels
Als je een traphekje gaat kopen, dan wil je er natuurlijk zeker van zijn dat het een veilig hekje is. Gelukkig moeten traphekjes altijd aan bepaalde regels voldoen voordat ze worden toegelaten op de Europese markt. Bekijk hieronder de wettelijke regels voor de veiligheid van traphekjes.
Europese veiligheidsnorm EN 1930:2011
- Een traphekje moet minimaal 65 centimeter hoog zijn, gemeten vanaf de vloer.
- De ruimte tussen de vloer en de onderkant mag niet groter zijn dan 6,5 centimeter.
- Bij een spijlenhekje mag de afstand tussen de verticale spijlen niet minder dan 4,5 centimeter en niet meer dan 6,5 centimeter zijn.
- Het gaas van oprolbare traphekjes mag een maaswijdte van maximaal 7 millimeter hebben.
- Volwassenen moeten het traphekje met 1 hand kunnen bedienen.
- Het hekje moet stevig zijn, dat wil zeggen: niet losschieten als het een flinke duw krijgt.
Waarom zijn deze regels er?
De veiligheid van traphekjes wordt met deze veiligheidsnorm (EN 1930:2011) gewaarborgd. Als een traphekje aan (minimaal) deze regels voldoet, zou je ervan uit moeten kunnen gaan dat je het veilig kunt gebruiken in de buurt van je kind. De minimale hoogte is vastgelegd zodat kinderen niet zomaar over een traphekje heen kunnen vallen. De afstand tussen de spijlen en tussen het hekje en de vloer zijn vastgelegd zodat kinderen er niet onder- of tussendoor kunnen glijden, of met hun hoofd vast kunnen komen te zitten.
Advies wijkt soms af van de wettelijke regels
Ondanks dat er wettelijke regels zijn voor traphekjes, wordt soms nog wat strengere regels geadviseerd. Zo zegt VeiligheidNL dat je beter een traphekje van minimaal 75 centimeter kan kopen, gemeten vanaf de vloer. Dat is dus 10 centimeter hoger dan de wettelijke norm. Dit advies is echter gebaseerd op het lichaamszwaartepunt van een 1-jarig kind en biedt daarom betere veiligheid tegen onverhoopte valpartijen.
Verschil in veiligheid traphekjes
Er zijn verschillende soorten traphekjes te koop, die van elkaar verschillen in materiaal en bevestigingsmethode. Schroefhekjes, waarvan je de bevestigingspunten dus vastschroeft in de muur, zijn per definitie steviger en veiliger dan traphekjes zonder boren. Ook spijlenhekjes zijn steviger dan bijvoorbeeld oprolbaar traphekjes: metaal of hout is immers minder flexibel dan gaas.
Wie keurt de veiligheid van traphekjes?
Traphekjes worden aan een strenge keuring onderworpen voor ze hier verkocht mogen worden. Ook zijn er onafhankelijke organisaties die traphekjes testen, zoals de Consumentenbond. Bekijk hier hun meest recente traphekjestest.
Uit deze test is al enkele keren gebleken dat een traphekje eigenlijk nooit verkocht had mogen worden, bijvoorbeeld omdat het niet voldoende weerstand bood in een botsing. Het is dus altijd goed om te checken of een traphekje ook door de Consumentenbond veilig wordt bevonden. In de traphekjestest wordt uitgegaan van de Europese norm EN 1930:2011 en wordt de veiligheid getest op de volgende punten, waarover je hier een toelichting leest:
- Veilige hoogte
- Werking slot
- Verstikkingsgevaren
- Bestandheid tegen duwen en trekken
- Openingen
- Beklemmingsgevaren
- Botstest met 10 kilo
- Extra zware botstest met 25 kilo (telt alleen mee als verhoging van het eindoordeel, niet als verlaging)
- Riskante uitsteeksels
- Riskante onderdelen